Горіхи пекан - калорійність


Хімічний склад і калорійність пекана
Серед усіх різновидів горіхів, що існують у світі, особливо виділяється горіх пекан. Він росте в Північній Америці і може вживатися в сирому, сушеному і смаженому вигляді. Маючи багатий вітамінний склад і пікантні смакові якості, пекан став популярним продуктом у багатьох країнах земної кулі. Горіх має довгасту форму і гладку тверду шкаралупу коричневого кольору. Вона досить міцна, а під нею знаходиться їстівна світло-коричнева м'якоть неправильної форми. М'якоть пекана помірно щільна, масляниста, має яскраво виражений смак і легкий горіховий аромат.
Горіхи пекан, калорійність яких становить 691 ккал на 100 г, належать до категорії харчових продуктів з високою поживністю. У зазначеній порції міститься понад 9 г рослинних білків, понад 4 г вуглеводів і цілих 72 г жирів. Горіхи є цінним джерелом харчових волокон, містять високий відсоток насичених жирних кислот і крохмаль. У хімічному складі пекана також присутні моно- і дисахариди. Продукт є одним із найжирніших серед усіх видів горіхів.
Для швидкого втамування почуття голоду можна з'їсти горіх пекан - калорійність 1 шт становить близько 104 ккал. Вага плоду середнього розміру коливається від 15 до 20 г. Але навіть такий невеликий горіх може дати організму солідну порцію калорій і допомагає втамувати голод. Продукт є цінним джерелом вітамінів групи В, а також вітамінів А, С, Е і К. З мінеральних сполук пекан містить магній, фосфор, цинк, калій, кальцій та інші елементи. У складі горіха багато бета-каротину.
Корисні властивості та шкода пекана
Горіхи пекан, калорійність яких досить висока, мають низку корисних для організму людини властивостей. Вони швидко викликають відчуття насичення і довго перетравлюються в шлунку. Жменя таких горіхів здатна повністю покрити добові потреби людини в жирах. У невеликих кількостях пекан стимулює обмін речовин і покращує травлення. У поєднанні з активними заняттями спортом це дає змогу підвищити ефективність дієт для схуднення.
Завдяки багатому вітамінно-мінеральному складу пекан корисний для імунітету. Він дає організму необхідні хімічні сполуки, підвищує опірність вірусам і бактеріям. Елементи, що містяться в складі горіха, стимулюють внутрішньоклітинний обмін, покращують стан шкіри, сприяють зміцненню кісток і зубів.
Висока калорійність пекана робить його небажаним продуктом для людей із зайвою вагою. У разі вживання у великих кількостях горіхи створюють підвищене навантаження на систему травлення. Їх не рекомендується їсти в разі запальних хвороб шлунка, оскільки в цьому разі пекан може спричиняти важкість і дискомфортні відчуття в животі.
Застосування пекана в кулінарії
Багато кухарів використовують для приготування страв горіх пекан, калорійність якого робить його ситною добавкою. Маючи універсальний і приємний смак, продукт часто виступає складовим компонентом салатів і холодних закусок. Невелику жменю подрібнених горіхів можна додавати в перші страви і навіть в алкогольні напої. Пекан виступає пікантною добавкою до соусів, які подаються до м'ясних страв.
З горіхів пекана роблять унікальний продукт - горіхову олію. Вона має рідку консистенцію та насичений горіховий смак, виступаючи цікавою заправкою для салатів зі свіжих овочів, м'ясних та рибних страв. Горіхи можуть бути і самостійним ситним перекусом. Вони добре поєднуються з сиром, іноді додаються в тісто для випічки або використовуються як посипка для готових борошняних виробів.
Додаючи до складу страви горіх пекан, калорії в ньому потрібно враховувати при розрахунку загальної енергетичної цінності готового продукту. У продажу можна знайти очищені горіхи і продукт у шкаралупі. Для вживання в їжу рекомендується використовувати другий варіант. Очищений від шкаралупи пекан зберігається гірше, частково втрачає свій смак і аромат. Але за потреби їстівну м'якоть можна висушити і перемолоти в порошок, отримуючи пікантну горіхову приправу з натуральним складом.


