menu
menu
search close
account
Страви Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Емульгатори

Рис


Рис – частково корисний продукт. Адже його користь на пряму залежить від обробки. Нешліфований, бурий і дикий рис є джерелом вітамінів групи В та клітковини. Він неймовірно корисний для нервової системи, обміну речовин і краси шкіри. Білий оброблений рис менш корисний, у ньому вищий вміст крохмалю і менше вітамінів.

Скільки калорій у рисі?

Залежить від сорту, обробки зерна і виробника. В магазинах переважають такі види рису: шліфований (круглий, довгозернистий, пропарений, басматі), нешліфований, бурий, коричневий, чорний, червоний, дикий (і суміші різних кольорів).

Загалом, весь рис калорійність має приблизно однакову: від 327 до 335 для шліфованого (незалежно від сорту) і від 335 до 368 ккал для нешліфованого.

Цікавий факт: рис – це найпопулярніша крупа. Страви з нього є майже в кожній кухні світу. Найпопулярніші страви з рису: японські роли, італійське ризото, плов (страва східних кухонь), іспанська паелья, азійський смажений рис.

Чи можна рис під час схуднення?

Так, у помірній кількості його можна вживати тим, хто худне. Але мова йде не про білий, а про нешліфований або бурий рис. І хоч кількість калорій в рисі висока, проте, це корисні калорії, а точніше – повільні вуглеводи.

В чому різниця? Білий рис – це крупа без оболонок, тобто, крохмаль там вже у «швидкій» для засвоєння формі. Він швидко перетравлюється і різко підвищує рівень цукру в крові. Потім відбувається падіння рівня цукру, яке тягне за собою сильне почуття голоду.

Натомість, нешліфований рис містить оболонки, завдяки яким він довго перетравлюється, крохмаль вивільняється значно повільніше і не викликає різкого стрибка цукру. Відповідно, відсутнє потім і відчуття сильного апетиту, та й ситість відчувається значно довше.

Слід зауважити, що і шліфований, і нешліфований рис містять крохмаль. Адже енергетична цінність рису складається в середньому на 70% з вуглеводів, і переважна більшість – саме крохмаль. Тож основна відмінність – у дії на організм і вітамінах з оболонок рису.

Шкода рису

Під час загострень хвороб органів шлунково-кишкового тракту (за виключенням декількох) не можна вживати бурий рис, натомість рекомендований білий шліфований. Такі рекомендації через те, що шліфований рис легше перетравлюється.

У рису високий глікемічний індекс, особливо в білого. Тож шліфований рис людям, що мають діабет, слід виключити з раціону повністю, а бурий вживати можна, але нечасто.

Людям із зайвою вагою слід обмежувати порцію через високу калорійність рису. Жінкам краще обмежуватись 60 г сухого рису на день, а чоловікам – до 80 г.

Оригінальні рецепти з рисом

• пісний плов з нешліфованого рису, з відвареним нутом, чорносливом, родзинками, морквою, помідором, цибулею та пряними спеціями (куркума, паприка, імбир, часник);
• ризото з червоною капустою на курячому бульйоні, з додаванням білого вина, цибулі, пармезану й італійських трав;
• вегетаріанський суші-сендвіч: овочева начинка, загорнута в рис і водорості норі (начинка: авокадо, листя салату, помідори, редис і смажені печериці);
• «зелений рис» – нешліфований рис з м’якоттю авокадо, петрушкою, оливками, молодим горошком і цедрою та соком лайму.
Значення в таблиці вказано на 100 г їжі.
search
Все Молочні продукти та яйця Йогурт Сири Сир Плавлений Сир Яйця Питний йогурт Молоко Сметана М'ясо та риба М'ясо птиці Яловичина і свинина Інше м'ясо Ковбаси та паштети Риба та морепродукти Фрукти Свіжі фрукти Сухофрукти Компоти і закуски Мармелади і джеми Заморожені фрукти Овочі, бобові та гриби Свіжі овочі Заморожені овочі Консервовані овочі Гриби Бобові Печиво та спреди Солоне печиво Солодке печиво Тістечка і печиво Cпреди Хлібобулочні вироби Макаронні вироби Рис Борошна Інші зернові продукти Корисна їжа Мюслі та пластівці Альтернативи м'яса та молока Делікатеси Солодощі Солоний корм Цукерки Морозиво Горіхи і насіння Страви Салати Фастфуд Готові страви Супи Соуси Домішки Напої Алкогольні напої Безалкогольні напої Розчинні напої Різне Жир Прянощі і спеції Інше Біопродукти Харчові добавки
фільтр keyboard_arrow_down фільтр keyboard_arrow_up
Кількість: Енергія (ккал.кДж) Білки Вуглеводи Жири Волокна
мін:
макс:
search
{{item.title}} [Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Емульгатори] [Інші]
{{t.title}}
[Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Емульгатори] [Інші]
Назва Енергія () Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
Назва Енергія (ккал.кДж) Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
{{f.energy}} {{f.protein}} {{f.carbohydrate}} {{f.fat}} {{f.fiber}}
На сторінку:
{{o}}
{{paginationStart()}} - {{paginationLimit()}} з  {{foodstuff.count}}
keyboard_arrow_left
1
{{query.page}}
keyboard_arrow_right
Вітаміни
{{item.title}}
{{item.title}}
Мінерали
{{item.title}}
{{item.title}}
Вплив на здоров'я
{{item.title}}
{{item.title}}
Неправильна їжа
{{item.title}}
{{item.title}}
Емульгатори
{{item.title}}
keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
{{i.title}}
{{i.title}} {{i.description}}
Страви Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Емульгатори
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
страв в нашій базі даних
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
доданих у раціон вчора
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
зареєстровано в Таблиці калорійності