menu
menu
search close
account
Страви Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Емульгатори

Свіжі овочі

Овочі – це корисні продукти, які мають високий вміст вітамінів, м’яку корисну клітковину, багато води та мінімум жирів. Денна норма овочів для дорослої людини має складати хоча б 200-300 г (а разом з фруктами – 500 г).

Скільки калорій в овочах?

Більшість овочів є низькокалорійними. Загалом, на енергетичну цінність впливає кількість води (чим більший її вміст – тим нижча калорійність), крохмалю і цукрів. Орієнтовна таблиця калорійності овочів виглядає так:

• низькокалорійні овочі (15-35 ккал/100 г): селера, огірки, помідори, редиска, капуста (білокачанна, фіолетова, броколі, цвітна, пекінська, савойська), морква, кабачки та цукіні, баклажани, солодкий перець, листова зелень (рукола, салатне листя, шпинат і т.д.), гарбуз (крім деяких сортів), цибуля-порей, патисони, ріпа;
• середньокалорійні овочі (36-50 ккал): буряк столовий, цибуля (ріпчаста, фіолетова, зелена), черемша, брюсельська капуста, артишок, бруква, капуста кале, перець чилі, капуста кольрабі, пастернак, кріп та петрушка,
• калорійні овочі (більше 50 ккал): картопля, горошок, кукурудза, імбир, часник, батат.

Цікавий факт: найпопулярніший овоч у світі – помідор. Він зустрічається у більшості країн світу та налічує 5 000 сортів! В Україні в продажі є насіння приблизно 100 сортів.

Чи можна їсти овочі під час схуднення?

Обов’язково! Калорійність овочів невисока, натомість вони на довго забезпечують відчуття ситості. Бажано включати невелику кількість овочів у кожен прийом їжі (під час схуднення – близько 300-400 г на день).

Картоплю і кукурудзу теж можна їсти. Але, враховуючи, що енергетична цінність овочів цих видів складається більше з крохмалю і цукрів, то їсти їх краще не щодня, а 2 рази на тиждень. Це стосується повноцінної порції. Якщо додавати їх у невеликій кількості до гарніру (50-75 г), то можна щодня.

Шкода овочів

Під час деяких лікувальних дієт виключають певні види овочів. Наприклад, капуста або горошок, які можуть викликати здуття, а також помідори, які зазвичай підвищують кислотність шлункового соку.

Ще одна можлива шкода – надмірна кількість нітратів. Особливо це стосується овочів в не сезон. З уважністю слід ставитись до помідорів, огірків, редису, капусти, кабачків і буряків. Для того, щоб позбавитись суттєвої частини нітратів, можна замочити овочі у воді з лимонним соком (1 л води і 1 ст.л. соку) на годину. Вміст нітратів також знижується під час термічної обробки.

Пряно-ароматичні овочі у великій кількості можуть подразнювати шлунок, що принесе дискомфорт, особливо це стосується цибулі, черемші та часнику. Тож вживати їх слід у помірній кількості.

Оригінальні малокалорійні рецепти з овочами

• салат з огірка, моркви, петрушки з кунжутом та горіхами кеш’ю (заправка: мед, яблучний оцет, кунжутна олія, свіжий часник, сіль, перець);
• салат зі свіжого гарбуза, помідорів чері, солодкого перцю, сиру фета, руколи та гарбузового насіння (заправка – олія з лимонним соком і сушеним базиліком);
• салат з пекінською капустою, морквою, яблуком, солодким перцем і кукурудзою, насінням льону і кунжуту (заправлений олією з лимонним соком).
Значення в таблиці вказано на 100 г їжі.
search
Все Молочні продукти та яйця Йогурт Сири Сир Плавлений Сир Яйця Питний йогурт Молоко Сметана М'ясо та риба М'ясо птиці Яловичина і свинина Інше м'ясо Ковбаси та паштети Риба та морепродукти Фрукти Свіжі фрукти Сухофрукти Компоти і закуски Мармелади і джеми Заморожені фрукти Овочі, бобові та гриби Свіжі овочі Заморожені овочі Консервовані овочі Гриби Бобові Печиво та спреди Солоне печиво Солодке печиво Тістечка і печиво Cпреди Хлібобулочні вироби Макаронні вироби Рис Борошна Інші зернові продукти Корисна їжа Мюслі та пластівці Альтернативи м'яса та молока Делікатеси Солодощі Солоний корм Цукерки Морозиво Горіхи і насіння Страви Салати Фастфуд Готові страви Супи Соуси Домішки Напої Алкогольні напої Безалкогольні напої Розчинні напої Різне Жир Прянощі і спеції Інше Біопродукти Харчові добавки
фільтр keyboard_arrow_down фільтр keyboard_arrow_up
Кількість: Енергія (ккал.кДж) Білки Вуглеводи Жири Волокна
мін:
макс:
search
{{item.title}} [Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Емульгатори] [Інші]
{{t.title}}
[Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Емульгатори] [Інші]
Назва Енергія () Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
Назва Енергія (ккал.кДж) Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
{{f.energy}} {{f.protein}} {{f.carbohydrate}} {{f.fat}} {{f.fiber}}
На сторінку:
{{o}}
{{paginationStart()}} - {{paginationLimit()}} з  {{foodstuff.count}}
keyboard_arrow_left
1
{{query.page}}
keyboard_arrow_right
Вітаміни
{{item.title}}
{{item.title}}
Мінерали
{{item.title}}
{{item.title}}
Вплив на здоров'я
{{item.title}}
{{item.title}}
Неправильна їжа
{{item.title}}
{{item.title}}
Емульгатори
{{item.title}}
keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
{{i.title}}
{{i.title}} {{i.description}}
Страви Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Емульгатори
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
страв в нашій базі даних
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
доданих у раціон вчора
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
зареєстровано в Таблиці калорійності