menu
menu
search close
account
Страви Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Емульгатори

Свіжі овочі

Овочі – це корисні продукти, які мають високий вміст вітамінів, м’яку корисну клітковину, багато води та мінімум жирів. Денна норма овочів для дорослої людини має складати хоча б 200-300 г (а разом з фруктами – 500 г).

Скільки калорій в овочах?

Більшість овочів є низькокалорійними. Загалом, на енергетичну цінність впливає кількість води (чим більший її вміст – тим нижча калорійність), крохмалю і цукрів. Орієнтовна таблиця калорійності овочів виглядає так:

• низькокалорійні овочі (15-35 ккал/100 г): селера, огірки, помідори, редиска, капуста (білокачанна, фіолетова, броколі, цвітна, пекінська, савойська), морква, кабачки та цукіні, баклажани, солодкий перець, листова зелень (рукола, салатне листя, шпинат і т.д.), гарбуз (крім деяких сортів), цибуля-порей, патисони, ріпа;
• середньокалорійні овочі (36-50 ккал): буряк столовий, цибуля (ріпчаста, фіолетова, зелена), черемша, брюсельська капуста, артишок, бруква, капуста кале, перець чилі, капуста кольрабі, пастернак, кріп та петрушка,
• калорійні овочі (більше 50 ккал): картопля, горошок, кукурудза, імбир, часник, батат.

Цікавий факт: найпопулярніший овоч у світі – помідор. Він зустрічається у більшості країн світу та налічує 5 000 сортів! В Україні в продажі є насіння приблизно 100 сортів.

Чи можна їсти овочі під час схуднення?

Обов’язково! Калорійність овочів невисока, натомість вони на довго забезпечують відчуття ситості. Бажано включати невелику кількість овочів у кожен прийом їжі (під час схуднення – близько 300-400 г на день).

Картоплю і кукурудзу теж можна їсти. Але, враховуючи, що енергетична цінність овочів цих видів складається більше з крохмалю і цукрів, то їсти їх краще не щодня, а 2 рази на тиждень. Це стосується повноцінної порції. Якщо додавати їх у невеликій кількості до гарніру (50-75 г), то можна щодня.

Шкода овочів

Під час деяких лікувальних дієт виключають певні види овочів. Наприклад, капуста або горошок, які можуть викликати здуття, а також помідори, які зазвичай підвищують кислотність шлункового соку.

Ще одна можлива шкода – надмірна кількість нітратів. Особливо це стосується овочів в не сезон. З уважністю слід ставитись до помідорів, огірків, редису, капусти, кабачків і буряків. Для того, щоб позбавитись суттєвої частини нітратів, можна замочити овочі у воді з лимонним соком (1 л води і 1 ст.л. соку) на годину. Вміст нітратів також знижується під час термічної обробки.

Пряно-ароматичні овочі у великій кількості можуть подразнювати шлунок, що принесе дискомфорт, особливо це стосується цибулі, черемші та часнику. Тож вживати їх слід у помірній кількості.

Оригінальні малокалорійні рецепти з овочами

• салат з огірка, моркви, петрушки з кунжутом та горіхами кеш’ю (заправка: мед, яблучний оцет, кунжутна олія, свіжий часник, сіль, перець);
• салат зі свіжого гарбуза, помідорів чері, солодкого перцю, сиру фета, руколи та гарбузового насіння (заправка – олія з лимонним соком і сушеним базиліком);
• салат з пекінською капустою, морквою, яблуком, солодким перцем і кукурудзою, насінням льону і кунжуту (заправлений олією з лимонним соком).
Значення в таблиці вказано на 100 г їжі.
search
Все Молочні продукти та яйця Йогурти Тведрий та м'який сир Плавлений сир Кисломолочний сир Яйця Кисломолочні напої Молоко Сметана М'ясо та риба М'ясо птиці Яловичина і свинина Інше м'ясо Ковбаси та паштети Риба та морепродукти Фрукти Свіжі фрукти Сухофрукти Консервовані фрукти і ягоди Варення, джем, повидло, конфітюр Заморожені фрукти Овочі, бобові та гриби Свіжі овочі Заморожені овочі Консервовані овочі Гриби Бобові Хлібобулочні вироби та закуски Солона випічка Солодка випічка Кондитерські вироби Намазки Зернові продукти Макаронні вироби Рис Борошно Інші зернові продукти Корисна їжа Мюслі та пластівці Альтернативи м'яса та молока Смаколики Солодощі Снеки Цукерки Морозиво Горіхи і насіння Страви Салати Фастфуд Готові страви Супи Соуси Гарніри Напої Алкогольні напої Безалкогольні напої Розчинні напої Різне Жири Прянощі і спеції Інше Органічна продукція Харчові добавки
фільтр keyboard_arrow_down фільтр keyboard_arrow_up
Кількість: Енергія (ккал.кДж) Білки Вуглеводи Жири Волокна
мін:
макс:
search
{{item.title}} [Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Емульгатори] [Інші]
{{t.title}}
[Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Емульгатори] [Інші]
Назва Енергія () Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
Назва Енергія (ккал.кДж) Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
{{f.energy}} {{f.protein}} {{f.carbohydrate}} {{f.fat}} {{f.fiber}}
На сторінку:
{{o}}
{{paginationStart()}} - {{paginationLimit()}} з  {{foodstuff.count}}
keyboard_arrow_left
1
{{query.page}}
keyboard_arrow_right
Страви
keyboard_arrow_right
Вітаміни
Вітаміни
{{item.title}}
{{item.title}}
Страви
keyboard_arrow_right
Мінерали
Мінерали
{{item.title}}
{{item.title}}
Страви
keyboard_arrow_right
Вплив на здоров'я
Вплив на здоров'я
{{item.title}}
{{item.title}}
Страви
keyboard_arrow_right
Неправильна їжа
Неправильна їжа
{{item.title}}
{{item.title}}
Страви
keyboard_arrow_right
Емульгатори
Емульгатори
{{item.title}}
keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
{{i.title}}
{{i.title}} {{i.description}}
Страви Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Емульгатори
{{(foodstuffCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
страв в нашій базі даних
{{(diaryCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
доданих у раціон вчора
{{(userCount | number : 0).split(',').join(' ')}}
зареєстровано в Таблиці калорійності