Баклажани – це овочі продовгуватої форми і різних відтінків фіолетового кольору. Ці овочі містять доволі грубу шкірку, зернята всередині і дещо пряний смак.
Енергетична цінність баклажанів складається переважно з вуглеводів і невеликої частини білків та жирів (останніх у баклажанах всього 0.2%).
баклажани - калорійність
Стан | сире |
Білки | 1 г |
Вуглеводи | 4 г |
Цукор | 3 г |
Жири | 0.2 г |
Насичені жирні кислоти | 0 г |
Транс-жирні кислоти | 0 г |
Моно-ненасичені | 0 г |
Поліненасичені | 0 г |
Холостерин | - |
Волокна | 2 г |
Сіль | - |
Вода | 93 г |
Кальцій | 13 мг |
GI | |
PHE | 59 мг |
Стан | сире з термічною обробкою |
Білки | {{foodstuff.foodstuff.protein}} г- |
Вуглеводи | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} г- |
Цукор | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} г- |
Жири | {{foodstuff.foodstuff.fat}} г- |
Насичені жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} г- |
Транс-жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} г- |
Моно-ненасичені | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} г- |
Поліненасичені | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} г- |
Холостерин | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} мг- |
Волокна | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} г- |
Сіль | {{foodstuff.foodstuff.salt}} г- |
Вода | {{foodstuff.foodstuff.water}} г- |
Кальцій | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} мг- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} мг- |
Алкоголь | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} г |
Що стосується корисних властивостей, то баклажани варто вживати в раціон через такі переваги:
• високий вміст калію, який важливий для серця і як профілактика набряків;
• велика кількість харчових волокон, які нормалізують травлення і роботу кишківника;
• низька калорійність баклажанів, що робить їх ідеальним варіантом для харчування тих, хто худне або просто підтримує здорову вагу;
• високий вміст (як для овочів) вітамінів В5 і В6, які налагоджують обмін речовин і сприяють нормальній роботі нервової системи.
Скільки калорій в баклажанах?
Ці овочі містять всього 24 ккал на 100 г (у сирому вигляді).
➤ Цікавий факт: деякі баклажани мають гіркий присмак. Це відбувається через вміст такої речовини, як соланін. Соланін негативно впливає на організм і може викликати розлади травлення.
Чим більш перезрілий баклажан – тим більше в ньому цієї речовини. Щоб прибрати гіркоту і значну частину соланіну, слід замочувати розрізані баклажани у солоній воді (приблизно на півгодини).
Чи можна баклажани під час схуднення?
Звісно, тим паче баклажани калорійність мають дуже низьку. Вони є чудовим легким гарніром до білкових страв – м’яса, курки, риби, бобових. Проте, слід зауважити, що під час схуднення слід враховувати і додатки до баклажанів під час приготування. Наприклад, олію під час тушкування або запікання (в цьому варіанті приготування вони найсмачніші).
Шкода баклажанів
Їх не варто вживати під час загострень хвороб шлунково-кишкового тракту (виразки, гастриту тощо).
♨ Оригінальні рецепти з баклажанами
• дієтична лазанья, де замість листків тіста – тонкі скибки баклажану (решта шарів – фарш з цибулею та морквою, томатний соус, моцарела);
• соус до макаронів з баклажанів (подрібнити в блендері м’якоть запечених баклажанів з тушкованими помідорами, грибами та часником);
• човники з баклажанів, фаршированих сумішшю кисломолочного, твердого сиру і яйця (все запікається в духовці).
Найпопулярніше в категорії Свіжі овочі
Назва | Енергія (ккал.) | |
---|---|---|
50 | | |
23 | | |
15 | | |
77 | | |
27 | | |
130 | | |
61 | | |
25 | | |
27 | | |
33 | | |
20 | | |
20 | |