Чорний шоколад - калорійність
Хімічний склад і калорійність гіркого шоколаду
У всьому світі шоколад став найпопулярнішими ласощами, які подобаються дорослим і дітям. Існує безліч видів цього продукту, які відрізняються між собою смаковими якостями і складом. Але одним із найкорисніших є гіркий шоколад, у якому поєднується глибокий смак і аромат какао, цінний хімічний склад. Гіркий шоколад випускають у плитках різного розміру. Він має насичений чорний або темно-коричневий колір і тверду структуру, але при нагріванні починає плавитися. Смак гіркого шоколаду містить насичені нотки какао і приємну гіркоту.
Скільки калорій у гіркому шоколаді? Цей показник може трохи змінюватися залежно від того, скільки цукру є в складі продукту. У середньому, в 100 ласощів міститься близько 539 ккал, понад 6 г білків, приблизно 35 г жирів і 48 г вуглеводів. Такі ласощі виготовляються з тертого какао, цукру і какао-масла. Цукру в гіркому шоколаді набагато менше, ніж в інших видах продукту. А відсоток какао в його складі може становити від 72 до 100%.
Гіркий шоколад є джерелом насичених жирних кислот і дисахаридів. У складі продукту є калій, натрій, фосфор, кальцій та інші мінеральні сполуки. У натуральному гіркому шоколаді багато поліфенолів і флавоноїдів, які виконують роль природних антиоксидантів.
Корисні властивості та шкода гіркого шоколаду
Темний шоколад, калорійність якого досить висока, має безліч корисних для організму властивостей. Його корисно вводити в раціон для нормалізації кров'яного тиску і профілактики захворювань серцево-судинної системи. У продукті присутні речовини, які перешкоджають утворенню холестеринових бляшок у кровоносних судинах, запобігаючи розвитку атеросклерозу.
Гіркий шоколад позитивно впливає на нервову систему, стимулюючи розумову діяльність. Він надає організму відчуття бадьорості, підвищує працездатність. Регулярне вживання гіркого шоколаду дає змогу зміцнити імунітет і знизити ризик розвитку ракових пухлин.
Висока калорійність темного шоколаду робить його небажаним продуктом для частого вживання за наявності зайвої ваги. У складі ласощів присутні сполуки, які можуть викликати алергію. З цієї причини гіркий шоколад потрібно з обережністю вводити в раціон дітей і людей з підвищеною чутливістю до компонентів продукту. Оптимальна денна доза продукту становить 30 г.
Використання гіркого шоколаду в схудненні
Гіркий шоколад, калорії якого дають змогу організму швидко поповнити запаси енергії, може входити в меню під час дієти. При цьому його вживають у невеликих кількостях як самостійний десерт, вибираючи продукт без цукру. Існує навіть монодієта, яка дає змогу скинути зайву вагу і передбачає вживання чорного шоколаду. Ласощі можна їсти під час розвантажувальних днів. У гіркому шоколаді присутні сполуки, які покращують настрій, підвищуючи мотивацію до схуднення. А висока харчова цінність продукту дає змогу швидко викликати відчуття насичення.
Застосування гіркого шоколаду в кулінарії
Незважаючи на високу калорійність чорного шоколаду, його часто використовують як інгредієнт різних страв. Тертим шоколадом посипають морозиво і мусові десерти, сирні запіканки і пудинги. Смак ласощів чудово поєднується зі свіжими фруктами, ягодами, корицею та іншими спеціями.
Гіркий шоколад виступає ключовим компонентом для приготування кондитерської глазурі. Її використовують для прикрашання тортів і тістечок, здобної випічки, домашніх цукерок. З темного шоколаду готують соуси до м'яса і гарячих других страв. Шматочки продукту можуть виконувати роль декору на різних десертах.
Продукт можна їсти як самостійний десерт разом із чаєм або кавою. Водночас рекомендується вибирати гіркий шоколад без цукру, калорійність якого буде нижчою. Ласощі починають танути тільки за високих температур, тому їх зручно брати з собою в дорогу як перекус.


