Таблиця Калорійності
star star star star star_half
Їжа Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Харчові добавки Інші

Рис


Рис – частково корисний продукт. Адже його користь на пряму залежить від обробки. Нешліфований, бурий і дикий рис є джерелом вітамінів групи В та клітковини. Він неймовірно корисний для нервової системи, обміну речовин і краси шкіри. Білий оброблений рис менш корисний, у ньому вищий вміст крохмалю і менше вітамінів.

Скільки калорій у рисі?

Залежить від сорту, обробки зерна і виробника. В магазинах переважають такі види рису: шліфований (круглий, довгозернистий, пропарений, басматі), нешліфований, бурий, коричневий, чорний, червоний, дикий (і суміші різних кольорів).

Загалом, весь рис калорійність має приблизно однакову: від 327 до 335 для шліфованого (незалежно від сорту) і від 335 до 368 ккал для нешліфованого.

Цікавий факт: рис – це найпопулярніша крупа. Страви з нього є майже в кожній кухні світу. Найпопулярніші страви з рису: японські роли, італійське ризото, плов (страва східних кухонь), іспанська паелья, азійський смажений рис.

Чи можна рис під час схуднення?

Так, у помірній кількості його можна вживати тим, хто худне. Але мова йде не про білий, а про нешліфований або бурий рис. І хоч кількість калорій в рисі висока, проте, це корисні калорії, а точніше – повільні вуглеводи.

В чому різниця? Білий рис – це крупа без оболонок, тобто, крохмаль там вже у «швидкій» для засвоєння формі. Він швидко перетравлюється і різко підвищує рівень цукру в крові. Потім відбувається падіння рівня цукру, яке тягне за собою сильне почуття голоду.

Натомість, нешліфований рис містить оболонки, завдяки яким він довго перетравлюється, крохмаль вивільняється значно повільніше і не викликає різкого стрибка цукру. Відповідно, відсутнє потім і відчуття сильного апетиту, та й ситість відчувається значно довше.

Слід зауважити, що і шліфований, і нешліфований рис містять крохмаль. Адже енергетична цінність рису складається в середньому на 70% з вуглеводів, і переважна більшість – саме крохмаль. Тож основна відмінність – у дії на організм і вітамінах з оболонок рису.

Шкода рису

Під час загострень хвороб органів шлунково-кишкового тракту (за виключенням декількох) не можна вживати бурий рис, натомість рекомендований білий шліфований. Такі рекомендації через те, що шліфований рис легше перетравлюється.

У рису високий глікемічний індекс, особливо в білого. Тож шліфований рис людям, що мають діабет, слід виключити з раціону повністю, а бурий вживати можна, але нечасто.

Людям із зайвою вагою слід обмежувати порцію через високу калорійність рису. Жінкам краще обмежуватись 60 г сухого рису на день, а чоловікам – до 80 г.

Оригінальні рецепти з рисом

• пісний плов з нешліфованого рису, з відвареним нутом, чорносливом, родзинками, морквою, помідором, цибулею та пряними спеціями (куркума, паприка, імбир, часник);
• ризото з червоною капустою на курячому бульйоні, з додаванням білого вина, цибулі, пармезану й італійських трав;
• вегетаріанський суші-сендвіч: овочева начинка, загорнута в рис і водорості норі (начинка: авокадо, листя салату, помідори, редис і смажені печериці);
• «зелений рис» – нешліфований рис з м’якоттю авокадо, петрушкою, оливками, молодим горошком і цедрою та соком лайму.
Значення в таблиці вказані на 100 г.
search
Все Молочні продукти та яйця Йогурти Тведрий та м'який сир Плавлений сир Кисломолочний сир Яйця Кисломолочні напої Молоко Сметана М'ясо та риба М'ясо птиці Яловичина і свинина Інше м'ясо Ковбаси та паштети Риба та морепродукти Фрукти Свіжі фрукти Сухофрукти Консервовані фрукти і ягоди Варення, джем, повидло, конфітюр Заморожені фрукти Овочі, бобові та гриби Свіжі овочі Заморожені овочі Консервовані овочі Гриби Бобові Хлібобулочні вироби та закуски Солона випічка і хліб Солодка випічка Хлібці та сухарі Намазки Зернові продукти Макаронні вироби Рис Борошно Інші зернові продукти Корисна їжа Мюслі та пластівці Альтернативи м'яса, ковбаси та паштету Альтернативи йогурту, кисломолочного сиру та сметани Альтернативи молоку, молочним та йогуртовим напоям Альтернативи твердого сиру та яєць Смаколики Солодощі Снеки Цукерки Морозиво Горіхи і насіння Страви Салати Фастфуд Готові страви Супи Соуси Гарніри Напої Алкогольні напої Безалкогольні напої Розчинні напої Різне Не вказано Жири Прянощі і спеції Інше Харчові добавки
фільтр keyboard_arrow_down фільтр keyboard_arrow_up
Кількість: Енергія (ккалкДж) Білки Вуглеводи Жири Волокна
мін.:
макс.:
search
{{item.title}} [Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Харчові добавки] [Інші]
{{t.title}}
[Вплив на здоров'я] [Неправильна їжа] [Вітаміни] [Мінерали] [Харчові добавки] [Інші]
Назва Енергія () Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
Назва Енергія (ккалкДж) Білки (г) Вуглеводи (г) Жири (г) Волокна (г)
{{f.energy}} {{f.protein}} {{f.carbohydrate}} {{f.fat}} {{f.fiber}}
На сторінку:
{{o}}
{{paginationStart()}} - {{paginationLimit()}} з  {{foodstuff.count}}
keyboard_arrow_left
1
keyboard_arrow_right
Їжа
keyboard_arrow_right
Вітаміни
Вітаміни
{{item.title}}
{{item.title}}
Їжа
keyboard_arrow_right
Мінерали
Мінерали
{{item.title}}
{{item.title}}
Їжа
keyboard_arrow_right
Вплив на здоров'я
Вплив на здоров'я
{{item.title}}
{{item.title}}
Їжа
keyboard_arrow_right
Неправильна їжа
Неправильна їжа
{{item.title}}
{{item.title}}
Їжа
keyboard_arrow_right
Харчові добавки
Харчові добавки
{{item.title}}
keyboard_arrow_down keyboard_arrow_up
{{i.title}}
{{i.title}} {{i.description}}
Їжа
keyboard_arrow_right
Інші
Інші
{{item.title}}
{{item.title}}
Їжа Вітаміни Мінерали Вплив на здоров'я Неправильна їжа Харчові добавки Інші
Dine4Fit
Таблиця Калорійності
čestina
slovenčina
Український
русский
polski
magyar
phone Завантажте додаток
App
Dine4Fit
Таблиця Калорійності
čestina
slovenčina
Український
русский
polski
magyar
phone Завантажте додаток
App
Таблиця Калорійності © 2024 Всі права захищені.
Таблиця Калорійності © 2024 Всі права захищені.