Кріп - калорійність


Хімічний склад і калорійність кропу
Свіжа зелень є популярною добавкою до різних страв, допомагаючи надати їм цікавих смакових ноток. Одним із найпопулярніших видів такої зелені є кріп. Ця однорічна трав'яниста рослина має тонке стебло, до якого прикріплене перисте листя. У їжу використовується зелень кропу та його парасольки, в яких міститься плоске світло-коричневе насіння. Свіжий продукт має приємний смак з нотками свіжості, виділяє насичений аромат. Зелень кропу соковита і хрустка, а сама рослина невибаглива у вирощуванні.
Скільки калорій у свіжому кропі? У 100 свіжих стебел і листя міститься всього 38 ккал, до 3 г білків, менш як 1 г жирів і понад 6 г вуглеводів. Насичений аромат кропу пояснюється наявністю у складі рослини великої кількості ефірних олій. Вони відчуваються особливо яскраво під час нарізання свіжого листя і стебел. А універсальний смак кропу робить його цінною приправою для різних страв. Свіжу зелень можна висушити і перемолоти, отримуючи натуральну приправу. Кріп можна засолити на зиму, але в такому разі його харчова цінність може збільшитися.
Свіжий кріп, калорійність якого зовсім невелика, має насичений хімічний склад. У ньому містяться фітонциди і фолієва кислота. Свіжий продукт є багатим джерелом вітаміну А й аскорбінової кислоти. У кропі є кальцій і калій, харчові волокна та природні антиоксиданти.
Корисні властивості та шкода кропу
Попри те, скільки калорій у кропі, він має велику кількість корисних властивостей. У свіжій зелені містяться сполуки, що мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Кріп рекомендується вводити в раціон для профілактики хвороб органів травлення і поліпшення обміну речовин. Вживання продукту позитивно впливає на роботу нервової системи, підтримує гостроту зору, зміцнює імунітет. Свіжі стебла та листя мають сечогінний ефект, а водний настій із насіння рослини часто дають немовлятам для усунення кольок у животі.
Кріп допомагає знизити рівень шкідливого холестерину й ідеально підходить для раціону людей із цукровим діабетом. У продукті присутні антиоксиданти, які знижують ризик розвитку раку. Гарячі відвари зі свіжого кропу використовують для лікувальних інгаляцій під час кашлю та різних хвороб верхніх дихальних шляхів. У косметології кріп застосовується для виготовлення масок для обличчя та різних засобів для догляду за шкірою. Він знімає подразнення і свербіж, усуває вугрі, підвищує пружність шкірних покривів.
Кріп, калорійність якого мінімальна, точно не завдасть шкоди фігурі. Але їсти його потрібно в помірних кількостях. Свіжим кропом не можна зловживати при зниженому тиску - це може викликати слабкість. Продукт протипоказаний людям з індивідуальною непереносимістю і може спричиняти харчові розлади в разі надмірного вживання.
Використання кропу в кулінарії
Незважаючи на низьку калорійність кропу, він має насичений аромат, тому часто використовується в кулінарії. Найкориснішим є свіже листя рослини, яке можна додавати в салати, холодні закуски або використовувати для прикраси бутербродів. Смак кропу відмінно поєднується зі свіжими овочами, різними видами м’якого сиру, твердим сиром та іншою зеленню.
Продукт додають у супи, начинку для вареників і пирогів і навіть у тісто для несолодкої випічки. А парасольки кропу виступають одним із ключових інгредієнтів для домашньої консервації, використовуються для приготування маринадів. Під час термічної обробки частина корисного складу рослини втрачається. Але готова страва набуває насиченого смаку й аромату. Щоб збільшити термін зберігання свіжого кропу, його заморожують у морозилці. Заморожений кріп зберігає більшу частину своїх вітамінів і мінералів і може зберігатися за низьких температур кілька місяців.
Додаючи у страву цей інгредієнт, потрібно все таки враховувати, скільки калорій у кропі. Це допоможе правильно розрахувати загальну енергетичну цінність готового продукту і визначити оптимальний розмір його разової порції.


