Майонез - калорійність
Хімічний склад і калорійність майонезу
Одним із найпопулярніших соусів, який широко використовується в усьому світі є майонез. Вперше його приготували у Франції в 18 столітті. Сьогодні існує безліч рецептів з використанням різних добавок і спецій. Майонез має білий або злегка жовтуватий колір і однорідну кремоподібну консистенцію. Продукт вирізняється насиченим смаком із приємними гострими нотками.
Скільки калорій у майонезі? У 100 г магазинного продукту міститься близько 624 ккал, приблизно 3 г білка, 67 г жирів і майже 3 г вуглеводів. У промисловому виробництві в майонез додають консерванти, які допомагають збільшити термін його зберігання. Домашній майонез, приготований із натуральних інгредієнтів, може зберігатися в холодильнику всього кілька діб, але має меншу енергетичну цінність - приблизно 529 ккал на 100 г. У зазначеній порції домашнього продукту міститься близько 10 г білків, майже 25 г жирів і 2 г вуглеводів.
Попри високий вміст калорій майонез є популярним продуктом повсякденного раціону багатьох людей. У класичному рецепті продукту присутні такі продукти, як яєчні жовтки, сіль, цукор, рафінована рослинна олія та гірчиця. У процесі приготування майонезу ці інгредієнти не проходять жодної термічної обробки, тому повною мірою зберігають свій первісний хімічний склад.
Яйця в складі майонезу виступають цінним джерелом холіну, який міститься в яєчних жовтках. Ця речовина не синтезується в організмі людини самостійно і може бути отримана тільки з продуктів харчування, але є цінним компонентом комплексу вітамінів групи В. Рослинна олія в складі натурального майонезу містить холестерин і ненасичені жири.
Корисні властивості та шкода майонезу
Харчова цінність майонезу висока, але якщо до складу продукту входять якісні натуральні інгредієнти, то він може бути корисним для організму людини. Ненасичені жири, які присутні в майонезі, відіграють важливу роль у нормалізації обміну речовин. Крім цього, якісний майонез містить компоненти, які здатні захистити організм від згубного впливу забрудненого навколишнього середовища. Найбільшу користь має продукт, до складу якого входить рафінована оливкова олія.
Маючи високу калорійність майонез протипоказаний для людей з ожирінням. При порушенні умов зберігання продукт швидко псується і може стати причиною серйозного отруєння. Крім цього, майонез містить багато холестерину, який створює підвищене навантаження на систему травлення. Саме тому вживати такі ласощі слід у помірних кількостях, віддаючи перевагу продукту з натуральних інгредієнтів.
Використання майонезу в кулінарії
Володіючи м'яким пікантним смаком і ніжною текстурою, майонез часто використовується в кулінарії для приготування різних страв. Продукт виконує роль заправки для салатів і холодних закусок. Смак майонезу чудово поєднується з м'ясом, рибою та свіжими овочами. А бутерброд із чорним хлібом і майонезом може стати самостійним ситним перекусом або смачним доповненням до супів і перших страв.
Дієтологи рекомендують їсти домашній майонез, харчова цінність якого нижча, ніж у магазинного аналога. Щоб приготувати такий продукт, беруть сирі яйця і відокремлюють білки від жовтків. Після цього жовтки з'єднують із сіллю і цукром, збиваючи їх міксером. В отриману масу потроху додають соняшникову олію - щоб вона повністю з'єдналася з жовтками, необхідно безперервно збивати всі інгредієнти міксером до отримання однорідної суміші. Коли майонез стане густим, у нього додають лимонний сік і ще раз збивають до отримання пишної маси. У деяких рецептах замість лимонного соку використовується столовий оцет. За бажання в майонез можна додавати гірчицю, чорний перець та інші спеції.
Домашній майонез вважається більш корисним, ніж магазинний. Але навіть таким продуктом краще не зловживати і враховувати калорії в майонезі під час його додавання в повсякденний раціон.