Салат овочевий заправлений олією - калорійність


Хімічний склад і калорійність овочевого салату
Свіжі овочі стали невід'ємним атрибутом правильного харчування, а вживати їх зручно у вигляді салату. Таку страву можна приготувати за кілька хвилин, додаючи в неї продукти на свій смак. Зазвичай овочевий салат готується зі свіжих помідорів, огірків, ріпчастої цибулі, білокачанної капусти, болгарського перцю. Поєднуючи в страві різні види овочів, можна отримати різні смаки. Роль заправки в салатах часто виконує соняшникова або оливкова олія. Овочеві салати мають насичений освіжаючий смак, приємний аромат і хрустку текстуру.
Скільки калорій в салаті з овочів? Цей показник багато в чому залежить від доданих в страву інгредієнтів. У 100 г класичного салату зі свіжих помідорів, болгарського перцю і огірків, заправленого оливковою олією буде приблизно 35 ккал, до 1 г білків, майже 2 г жирів і близько 4 г вуглеводів. Аналогічна порція страви з додаванням свіжої капусти буде містити 52 ккал. На харчову цінність страви впливає і вид заправки. У 100 г салату зі свіжих помідорів, огірків, солодкого перцю і цибулі з додаванням майонезу буде не менше 45 ккал. Якщо замінити майонез сметаною, то харчова цінність зазначеної порції знизиться до 30 ккал.
Салат з овочів, калорійність якого можна регулювати додаванням тих чи інших інгредієнтів, є цінним джерелом вітамінів і корисних хімічних сполук. У такій страві завжди є вітаміни A, B і C, бета-каротин і природні антиоксиданти. Салат зі свіжих овочів містить фолієву кислоту і натуральні пробіотики. У складі салату присутні калій, фосфор, марганець та інші мінерали, а деякі овочі виступають багатим джерелом грубих харчових волокон.
Корисні властивості та шкода овочевого салату
Овочевий салат, калорійність якого невелика, корисно їсти при схудненні. Така страва здатна збагатити організм вітамінами і мінералами, яких часто недостатньо в обмеженому дієтичному раціоні. Регулярне вживання овочевих салатів стимулює обмін речовин і покращує травлення. А якщо в їх складі є овочі з високим вмістом клітковини, то страва сприятиме м'якому очищенню кишечника від токсинів.
Свіжі овочі підвищують гостроту зору і зміцнюють імунітет, покращують стан шкіри і благотворно впливають на настрій. Овочеві салати рекомендується їсти для лікування і профілактики гормональних збоїв, а також при анемії і авітамінозі. Страва позитивно впливає на роботу кровоносної системи, зміцнює серце, допомагає запобігти остеопорозу.
Незважаючи на низьку калорійність овочевого салату, їсти його потрібно помірними порціями. Деякі овочі можуть мати підвищену кислотність, тому їх не можна вводити в раціон при запальних захворюваннях органів травлення. Овочеві салати з заправкою з майонезу не рекомендуються людям з проблемою зайвої ваги. Страву не варто їсти при слабкому кишечнику і підвищеній схильності до діареї.
Рекомендації щодо приготування овочевого салату
Навіть початківець кухар може приготувати вдома овочевий салат, калорійність якого можна регулювати, змінюючи складові інгредієнти. Для страви важливо вибирати якісні овочі без нітратів. Ідеальним варіантом стануть продукти, вирощені на ґрунті. Такі овочі мають насичений смак і містять максимум корисних речовин. Більшість вітамінів знаходиться в шкірці плодів, тому по можливості її не зрізають.
Всі інгредієнти салату потрібно вимити. Овочі нарізають скибочками довільного розміру. Ріпчасту цибулю ріжуть тонкими півкільцями, можна також додати зелень кропу або петрушки. Крім солі в салат можна додавати й інші спеції, а також часник, гірчицю, соєвий соус, бальзамічний оцет. Але всі ці добавки можуть підвищити харчову цінність страви. З рослинних олій для заправки найкраще підійде оливкова.
Додаючи в свій раціон таку страву, важливо все ж враховувати скільки калорій в овочевому салаті. При схудненні салат рекомендується готувати без майонезу і рослинної олії, використовуючи в якості заправки знежирений йогурт.


