Морозиво - калорійність
Хімічний склад і калорійність морозива
Одним із найпопулярніших у світі видів холодних десертів є морозиво. Існує безліч різновидів цього солодкого продукту, але в класичному рецепті для його приготування використовують вершки або молоко і цукор. У ролі допоміжних добавок можуть виступати шматочки фруктів або желе, какао, яйця, згущене молоко, ваніль та інші інгредієнти. Ласощі також роблять із фруктового соку, отримуючи освіжаючий сорбет.
Морозиво без додаткових добавок називають пломбіром. Воно має ніжну текстуру і білий колір, володіючи насиченим вершковим смаком із приємними нотками солодкості. Охолоджений продукт твердне, але за температури вище нуля тане, перетворюючись на рідину молочного кольору. Морозиво випускають на паличці, у пластикових або вафельних стаканчиках і у великих упаковках, подаючи його порціями у вигляді кульок.
Для 100 гр морозива калорійність становить близько 200 ккал. У зазначеній порції вершкового продукту без добавок міститься понад 3 г білків, 10 г жирів і понад 24 г вуглеводів. Найбільшу харчову цінність має шоколадне морозиво - у 100 г таких ласощів може міститися до 300 ккал. В аналогічній порції класичного ескімо в шоколаді буде близько 270 ккал, у крем-брюле - 230 ккал. Найнижчу енергетичну цінність має сорбет - не більше 140 ккал на 100 г. Якщо продукт випускається у вафельному стаканчику, то до харчової цінності морозива додають калорійність вафлі.
Любителі солодкого хочуть знати, вибираючи морозиво, скільки калорій у ньому міститься. Але не варто забувати і про багатий хімічний склад продукту. Натуральне вершкове морозиво виробляється з молока або вершків, тому є цінним джерелом жирів тваринного походження. У ласощах присутні вітаміни А, Е і РР, а також лактоза. Морозиво містить кальцій, фосфор, залізо, калій, магній та інші мінеральні сполуки. У продукті є L-триптофан, понад 20 амінокислот і ферментів.
Корисні властивості та шкода морозива
Незважаючи на чималу кількість калорій у морозиві, воно має низку корисних для людини властивостей. Маючи багатий хімічний склад, ласощі виступають цінним джерелом вітамінів і мінералів, необхідних для різних процесів життєдіяльності. Регулярне вживання продукту позитивно впливає на обмін речовин і роботу серцево-судинної системи. Морозиво приємно їсти у спеку, воно освіжає і допомагає тілу комфортніше переносити високу температуру повітря. А завдяки великій кількості калорій ласощі відмінно втамовують голод.
Солодке морозиво, калорії якого швидко викликають почуття насичення, є відмінним антидепресантом. Такі ласощі підвищують настрій, допомагають боротися з депресією. Продукт корисно їсти для зміцнення нервової системи та нормалізації сну. У морозиві присутні сполуки, які зміцнюють пам'ять, покращують розумову функцію і допомагають справлятися з розумовими навантаженнями. Охолоджений продукт зменшує біль у яснах, тому стоматологи рекомендують їсти морозиво після видалення зубів.
Калорії морозива варто враховувати всім, хто стежить за фігурою. Традиційно ласощі подають охолодженими, тому їх не рекомендується їсти в разі респіраторних захворювань і ослабленого імунітету. Морозиво шкідливе людям із хронічним гастритом та іншими запальними хворобами шлунка, оскільки створює додаткове навантаження на систему травлення. У разі вживання у великих кількостях воно спричиняє різке звуження судин головного мозку, яке супроводжується головним болем. Солодкий продукт також негативно впливає на зубну емаль і може спровокувати карієс. Вершкове морозиво протипоказане в разі індивідуальної непереносимості лактози.
Використання морозива в кулінарії
Маючи багато калорій морозиво є улюбленими ласощами для багатьох ласунів. Пломбір можна їсти в чистому вигляді, але найчастіше продукт поливають фруктовими топінгами, розтопленим шоколадом і згущеним молоком, прикрашають свіжими фруктами, мармеладом. З морозива роблять десерти і торти, поєднуючи його з печивом, вафлями, суфле. При розрахунку енергетичної цінності такого десерту важливо враховувати калорії у всіх його компонентах. Разова порція ласощів не має перевищувати 150 г, а вживати їх рекомендується до 3-4 разів на тиждень.
Чудовим аналогом магазинним ласощам є домашнє морозиво, калорійність якого можна змінювати, додаючи певні продукти. Найпростіше приготувати продукт із вершків і згущеного молока, змішавши їх у пропорції 2:1. Вершки збивають міксером до повітряної консистенції, а потім додають згущене молоко і заморожують отриману масу в морозилці.


