Редиска – солодкувато-пряний водянистий овоч невеликого розміру. Енергетична цінність редиски складається в основному з білків та невеликої кількості вуглеводів. Частина калорій представлені цукрами (від 2 до 3 г цукрів на 100 г, залежно від сорту).
Редиска - калорійність
Стан | сире |
Білки | 1 г |
Вуглеводи | 4 г |
Цукор | 2 г |
Жири | 0.14 г |
Насичені жирні кислоти | 0.03 г |
Транс-жирні кислоти | 0 г |
Моно-ненасичені | 0.02 г |
Поліненасичені | 0.06 г |
Холостерин | - |
Волокна | 2 г |
Сіль | 0 г |
Вода | 94 г |
Кальцій | 40 мг |
GI | 0 |
PHE | 54 мг |
Стан | сире з термічною обробкою |
Білки | {{foodstuff.foodstuff.protein}} г- |
Вуглеводи | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} г- |
Цукор | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} г- |
Жири | {{foodstuff.foodstuff.fat}} г- |
Насичені жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} г- |
Транс-жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} г- |
Моно-ненасичені | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} г- |
Поліненасичені | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} г- |
Холостерин | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} мг- |
Волокна | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} г- |
Сіль | {{foodstuff.foodstuff.salt}} г- |
Вода | {{foodstuff.foodstuff.water}} г- |
Кальцій | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} мг- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} мг- |
Алкоголь | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} г |
Найбільше в редисці кремнію і вітаміну С. Порція 250 г забезпечує денну потребу в цих компонентах на 325% і 80% відповідно.
Що стосується корисних властивостей, то редиска особливо добре впливає на моторику кишківника та обмін речовин. Також вона нормалізує рівень цукру та холестерину в крові. А враховуючи ще й те, що редиска калорійність має мінімальну, то цей овоч однозначно варто включати в раціон тих, хто худне.
Крім цього, завдяки неймовірно високому вмісту кремнію редиска покращує стан шкіри та колір обличчя. А ефірні речовини допомагають налагодити роботу жовчного міхура і відтік жовчі.
Рекомендовано вживати редиску і тим, хто має схильність до набряків, адже вона допомагає регулювати водний баланс і протидіє набрякам.
Скільки калорій в редисці?
В цьому овочі (в твердій частині) всього лиш 21 ккал на 100 г.
➤ Цікавий факт: листя редиски (бадилля) також можна вживати в раціон. З нього готуються салати, смузі та соуси на кшталт песто. Воно, як і шпинат, додається в пироги, супи та запіканки.
Чи можна редиску під час схуднення?
Авжеж, адже калорійність редиски низька, а вміст волокон і загальна користь – висока. Тож її рекомендовано під час схуднення і для підтримки нормальної ваги.
Шкода редиски
Основна шкода – для шлунку і кишківника. У тих випадках, якщо є хронічні захворювання, виразки, ерозії тощо. Також її не варто вживати у випадках хвороб жовчного міхура, бо у редиски сильна жовчогінна дія. Але це стосується лише періоду загострень хвороб.
♨ Оригінальні рецепти з редискою
Найчастіше, її вживають у салатах, але є і рецепти з термічною обробкою. Найкраще вона поєднується з нейтральними на смак овочами і листовою зеленню чи капустою, яйцями, горіхами, а також ягодами. Редиска є смачним доповненням в таких поєднаннях:
• як гарнір до м’яса або курки: редиска, порізана половинками і обсмажена або запечена із вершковим маслом та соком лимона;
• салат з редиски, полуниці, руколи та мигдалю, заправлений грецьким (або просто густим) йогуртом та бальзамічним оцтом;
• салат з редиски, зелені, бринзи та м’яти (заправлені олією з бальзамічним оцтом).
Найпопулярніше в категорії Свіжі овочі
Назва | Енергія (ккал.) | |
---|---|---|
45 | | |
50 | | |
21 | | |
20 | | |
100 | | |
78 | | |
88 | | |
62 | | |
32 | | |
77 | |