Курка гриль - калорійність
Хімічний склад і калорійність курки гриль
Рум'яна й ароматна курка гриль є популярною стравою для святкового столу, але нерідко присутня і в повсякденному раціоні. Готувати такі ласощі можна на вугіллі або в духовці з використанням рожна. У другому випадку тушка запікається цілком. Таке приготування м'яса займає 1-1,5 години, але готова страва має насичений приємний смак і апетитну скоринку. Перед термічною обробкою курку часто маринують у різних спеціях, щоб надати м'ясу пікантних смакових ноток.
Скільки калорій у курці гриль? Усе залежить від обраного рецепта приготування страви. Якщо тушка маринувалася, то харчова цінність буде вищою. У середньому, в 100 г міститься 195-240 ккал, понад 25 г білка, близько 10 г жирів і 2-3 г вуглеводів. Куряче м'ясо є цінним джерелом колагену та еластину, вітамінів групи В і корисних амінокислот. Але значна їх частина руйнується в процесі термічної обробки.
Калорійність курки гриль без шкіри буде набагато нижчою, оскільки основна частина жирів міститься саме в шкірі. У 100 г такої страви міститься близько 140 ккал, 23 г білків, понад 6 г жирів і всього 1 г вуглеводів. Курка гриль виступає джерелом натрію, калію і насичених жирних кислот, містить залізо і дисахариди. Жири в шкірі курки під впливом високих температур розпадаються з виділенням канцерогенних речовин, тому приготована на грилі тушка без шкіри буде набагато корисною для організму.
Корисні властивості та шкода курки гриль
Маючи чималу калорійність, курка гриль все ж має безліч корисних для людини властивостей. Регулярне вживання позитивно впливає на стан волосся, зубів і нігтів. А завдяки високому вмісту колагену курка гриль допомагає уповільнити процеси старіння. Її корисно їсти для профілактики появи вікових зморшок і поліпшення рухливості суглобів.
Курку гриль рекомендується вводити в повсякденний раціон у разі регулярних стресів і нервових навантажень. Завдяки вітамінам і мінералам, що входять до складу страви, поліпшується робота головного мозку. Це зміцнює пам'ять, стимулює розумові процеси, підвищує настрій і збільшує стресостійкість. Регулярне вживання курки гриль знижує тривожність, сприяючи нормалізації нічного сну.
Курка гриль без шкіри, калорійність якої набагато нижча, корисна для бодібілдерів і спортсменів, виступаючи джерелом цінного білка тваринного походження. Він потрібен організму для росту м'язової маси і відновлення сил після виснажливих фізичних тренувань. Навіть невеликий шматочок курки гриль допоможе швидко втамувати відчуття голоду і поповнити запаси енергії. Страва містить мінімум холестерину, тому її можна їсти для профілактики хвороб серця і судин.
Рекомендується вводити курку гриль у повсякденне меню людям із проблемами кров'яного тиску - страва містить речовини, що покращують самопочуття в разі гіпертонії та допомагають запобігти ризику розвитку інсульту.
Жирна та поживна курка гриль, калорії якої допомагають швидко вгамувати відчуття голоду, все ж таки не рекомендується для раціону у великих кількостях. У разі надмірного вживання страва може викликати важкість у шлунку. Жири в складі курки гриль підвищують рівень шкідливого холестерину в крові, спричиняючи хвороби судин. Курка гриль не рекомендується людям із проблемою зайвої ваги.
Рекомендації щодо приготування курки гриль
Курка на грилі, калорійність якої можна зменшити, якщо зняти з тушки шкіру, найчастіше готується в духовці на спеціальному рожні. При цьому м'ясо повертається в процесі запікання, що забезпечує його рівномірне приготування.
Перед початком термічної обробки тушку курки натирають сіллю і спеціями. Іноді використовуються рідкі маринади, соуси та майонез. Вони надають готовій страві цікавих смакових ноток і рум'яної скоринки, але підвищують її калорійність. Натерту спеціями тушку можна залишити на 20 хвилин, щоб смак прянощів проник у м'ясо і зробив його більш ароматним. Після цього курку насаджують на рожен і запікають у духовці до повної готовності. У домашніх умовах замість рожна можна використовувати спеціальну підставку, на яку насаджують тушку - таку підставку легко встановити у звичайній духовці, розмістивши під нею ємність для стікання жиру.
Знаючи, скільки ккал у курці гриль, можна розрахувати розмір разової порції, яка не завдасть шкоди фігурі. Такі ласощі можуть іноді дозволяти собі навіть ті, хто стежить за вагою. На гарнір до курки гриль можна подати овочі, відварений рис або картопляне пюре. Страва добре поєднується з різними соусами, але при цьому її калорійність значно зростає.