Сливи – це невеликі кисло-солодкі фрукти з кісточкою.
Сливи - калорійність
Стан | сире |
Білки | 0.5 г |
Вуглеводи | 10 г |
Цукор | 9 г |
Жири | 0.3 г |
Насичені жирні кислоти | 0.06 г |
Транс-жирні кислоти | 0 г |
Моно-ненасичені | 0.17 г |
Поліненасичені | 0.16 г |
Холостерин | - |
Волокна | 2 г |
Сіль | - |
Вода | 86 г |
Кальцій | 9 мг |
GI | |
PHE | 32 мг |
Стан | сире з термічною обробкою |
Білки | {{foodstuff.foodstuff.protein}} г- |
Вуглеводи | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} г- |
Цукор | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} г- |
Жири | {{foodstuff.foodstuff.fat}} г- |
Насичені жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} г- |
Транс-жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} г- |
Моно-ненасичені | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} г- |
Поліненасичені | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} г- |
Холостерин | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} мг- |
Волокна | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} г- |
Сіль | {{foodstuff.foodstuff.salt}} г- |
Вода | {{foodstuff.foodstuff.water}} г- |
Кальцій | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} мг- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} мг- |
Алкоголь | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} г |
В них міститься багато вітамінів, найбільше: С, В1, Е, РР. Також у складі свіжих слив багато калію, який добре впливає на роботу серцево-судинної системи.
Позитив сливи також у доволі високому вмісту клітковини, завдяки чому покращується перистальтика кишечника і травлення. А враховуючи ще й те, що сливи калорійність мають доволі невелику, то такі фрукти цілком підходять для здорового харчування і схуднення (якщо їсти в міру).
Яка калорійність сливи?
В 100 г м’якоті слив в середньому 45-65 ккал, в залежності від сорту. Стиглі солодкі сливи мають більшу калорійність, а кислі тверді плоди – близько 45.
➤ Цікавий факт: в Україні можна купити сливи темно-фіолетового, темно-синього, жовтого, помаранчевого, рожевого і червоного кольорів. А на плодах темних відтінків є білий наліт, який свідчить про те, що сливи свіжі та якісні.
Чи можна сливи під час схуднення?
Авжеж, але як і для всіх фруктів у слив також є обмеження на денну порцію. Бажано, обмежуватись нормою у 250-300 г. Бо, хоч слива калорійність має доволі невелику, проте цукрів в ній немало. В середньому, солодкий сорт слив містить 10 г цукрів на 100 г м’якоті. Це не те саме, що з’їсти 10 г білого цукру, проте під час схуднення краще обмежитись помірною кількістю фруктів.
Шкода слив
Сливи слід помірно споживати при діабеті (хоча вони і дозволені) й ожирінні. Тимчасово слід виключати сливи з раціону при загостренні хворіб шлунка та жовчного міхура, а також кишківника. Адже ці плоди важко перетравлюються і можуть спричиняти здуття.
♨ Оригінальні рецепти зі сливами
Кисло-солодкі сливи ідеально поєднуються з червоним м’ясом (у вигляді соусів). М’якоть слив є також основою для пастили і смачним компонентом різноманітних джемів. Наприклад, джем зі слив, з додаванням червоного вина та грецьких горіхів.
Свіжі сливи неймовірно смачні в таких поєднаннях:
• половинки слив, фаршировані сиром рокфор і кедровими горіхами;
• у салаті з запеченою телятиною, салатним листям, оливковою олією та спеціями;
• у салаті з бринзою, грецькими горіхами, салатним листям і заправкою з олії, меду та лимонного соку.
Найпопулярніше в категорії Свіжі фрукти
Назва | Енергія (ккал.) | |
---|---|---|
49 | | |
42 | | |
47 | | |
120 | | |
167 | | |
32 | | |
40 | | |
47 | | |
52 | | |
144 | | |
53 | |