Морква на 88% складається з води, містить дуже багато м’якої клітковини та вітамінів. Найбільше в ній бета-каротину і вітаміну А. І як приємний бонус до користі: калорійність моркви доволі низька.
Морква сира - калорійність
Стан | сире |
Білки | 1 г |
Вуглеводи | 7 г |
Цукор | 6 г |
Жири | 0.22 г |
Насичені жирні кислоти | 0.04 г |
Транс-жирні кислоти | 0 г |
Моно-ненасичені | 0 г |
Поліненасичені | 0.12 г |
Холостерин | - |
Волокна | 4 г |
Сіль | - |
Вода | 88 г |
Кальцій | 45 мг |
GI | |
PHE | 50 мг |
Стан | сире з термічною обробкою |
Білки | {{foodstuff.foodstuff.protein}} г- |
Вуглеводи | {{foodstuff.foodstuff.carbohydrate}} г- |
Цукор | {{foodstuff.foodstuff.sugar}} г- |
Жири | {{foodstuff.foodstuff.fat}} г- |
Насичені жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.saturatedFattyAcid}} г- |
Транс-жирні кислоти | {{foodstuff.foodstuff.transFattyAcid}} г- |
Моно-ненасичені | {{foodstuff.foodstuff.monoSaturated}} г- |
Поліненасичені | {{foodstuff.foodstuff.polySaturated}} г- |
Холостерин | {{foodstuff.foodstuff.cholesterol}} мг- |
Волокна | {{foodstuff.foodstuff.fiber}} г- |
Сіль | {{foodstuff.foodstuff.salt}} г- |
Вода | {{foodstuff.foodstuff.water}} г- |
Кальцій | {{foodstuff.foodstuff.calcium}} мг- |
GI | {{foodstuff.foodstuff.gi}} |
PHE | {{foodstuff.foodstuff.phe}} мг- |
Алкоголь | {{foodstuff.foodstuff.alcohol}} г |
Цей овоч дуже корисний для зору, імунітету, шкіри та репродуктивної системи (завдяки високому вмісту вітамінів). Всього 50 г моркви повністю задовольняють денну потребу організму у вітаміні А та бета-каротині. Проте, ці вітаміни жиророзчинні. Тому овоч обов’язково слід вживати із жирами: рослинною олією, горіхами, йогуртом тощо.
Цікавий факт: якщо регулярно гризти моркву цілою, то добре очищується емаль зубів і суттєво сповільнюється поява зубного каменю.
Скільки калорій в моркві?
Сира морква містить всього 35 ккал на 100 г. Найкраще її готувати на пару або тушкувати і вже в готову страву додавати олію або масло. Таким чином, калорійність цього овочу залишиться невисокою.
Чи можна їсти моркву під час схуднення?
Морква чудово підходить для схуднення, адже в ній дуже високий вміст волокон, які допоможуть відрегулювати травлення та очищувати організм. Хоч енергетична цінність моркви і мінімальна, у ній доволі багато цукрів: приблизно 6.5 г на 100 г. З них половина – це сахароза, яка не є корисним цукром.
Шкода моркви
Сиру моркву не можна вживати під час загострення хвороб кишківника. В такому випадку овоч обов’язково слід: варити або готувати на пару.
Моркву можна їсти як в сирому вигляді, так і в приготовленому, адже вітамін А майже не руйнується під час термообробки.
Оригінальні рецепти з моркви
Якщо хочеться чогось цікавого, то можна спробувати такі поєднання:
- натерти свіжу моркву у салат з насінням соняшника, фініками, зеленню петрушки, м’яти та цибулі (заправити рослинною олією з лимонним соком);
- порізати та додати моркву у салат з полуницею і моцарелою (заправити оливковою олією);
- натерти моркву на дрібній терці, додати кокосову стружку, волоські горіхи, трохи меду, і сформувати корисні цукерки.
Найпопулярніше в категорії Свіжі овочі
Назва | Енергія (ккал.) | |
---|---|---|
45 | | |
50 | | |
21 | | |
130 | | |
20 | | |
100 | | |
24 | | |
25 | | |
25 | | |
50 | |